Dlaczego warto spożywać ocet winny czerwony?
Jako dodatek do sosów i sałatek znakomicie sprawdza się ocet winny czerwony. Może mieć on również pozytywny wpływ na naszą dietę lub zdrowie. Sprawdź kiedy warto go wykorzystywać!
2022-05-25, 11:37

Dlaczego warto spożywać ocet winny czerwony?

Historia octu winnego sięga czasów starożytnych. Pierwsze informacje o nim pochodzą ze źródeł babilońskich około 5000 lat p.n.e. Wykorzystywany był on wtedy, głównie do konserwacji jedzenia oraz do wytwarzania leków i odkażania ran w medycynie naturalnej. Jakie zastosowanie ma ocet w nowoczesnym świecie i czy znacząco zmieniło się ono od czasów naszych pra-przodków?

Proces powstawania octu

Aby dowiedzieć się jak ocet winny czerwony wpływa na nasze zdrowie, warto pierw zapoznać się z procesem powstawania tego produktu. Wytwarza się on podczas fermentacji składającej się z dwóch etapów - alkoholowej, a następnie octowej. Pierwsza faza, może być znana tym, którzy zajmują się domową produkcją wina. W wyniku odcięcia tlenu, drożdże wytwarzają enzymy, które rozkładają cukry i dzięki temu jesteśmy w stanie wyprodukować trunek. Drugi etap, jest efektem ubocznym pierwszego. Jeśli bowiem do naszego niedokończonego wina dostanie się tlen, bakterie kwasu octowego zamienią go w ocet.

Jakie właściwości zdrowotne posiada czerwony ocet winny?

W naszych organizmach występują cząsteczki wolnych rodników oraz antyoksydantów. Funkcjonujemy prawidłowo, jeśli zachowana jest równowaga ilościowa pomiędzy nimi. Jednak tryb życia narażony na stres, brak snu oraz częste palenie i picie alkoholu powoduje rozwój wolnych rodników, które z kolei przyczyniają się do różnych powikłań zdrowotnych oraz przyspieszenia procesu starzenia. Aby temu zapobiec warto jest spożywać czerwony ocet winny, który zawiera w sobie wiele antyoksydantów, hamujących wzrost. Do pozytywnych właściwości octu można zaliczyć:

  • spowolnienie powstawanie zmarszczek, przebarwień i innych procesów starzenia się skóry,
  • wspomaganie procesu trawienia i pracy wątroby,
  • hamowanie apetytu i przyśpieszenie metabolizmu - dzięki czemu nadaje się do odchudzania,
  • działanie bakteriobójcze i oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • zmniejszanie ryzyka powstawania miażdżycy i wystąpienia chorób serca.
KONTAKT / AUTOR
SmakNatury
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.